środa, 4 maja 2011

O grillu.

Majówka do doskonały czas do rozpoczęcia grillowania.
A Wy? Jedliście już jakąś grillowaną potrawę? :)
Hmm... a co o grillu pisze w Wikipedii? Sami zobaczcie:

Grill (wym. gril) – palenisko na węgiel drzewny wyposażone w ruszt, w którym piecze się potrawy bez użycia tłuszczu.
Często występuje w formie przenośnej, na nóżkach lub wózku. Budowane są także grille stałe, na zewnątrz budynków (na przykład w ogrodach) i w pomieszczeniach, na przykład w restauracji. Urządzenie ma zazwyczaj postać ogniotrwałej (najczęściej metalowej) misy z osłoną wyposażoną w punkty mocowania rusztu. Grill może być wyposażony w daszek z kominem, podstawki do naczyń, itp.
Grill używany jest w zasadzie do przyrządzania mięs i ryb, rzadziej na przykład do przygotowania pieczonych warzyw.
 Na deszcz i niepogodę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz